Schola Cantorum Kennemerland

In november 1973 hebben enkele enthousiaste mannen in en rond Beverwijk het initiatief genomen een nieuwe groep in Kennemerland op te richten voor het zingen van deze Gregoriaanse muziek. Onder invloed van het tweede Vaticaans Concilie en de ontwikkeling van de liturgie in de volkstaal, was deze oude kerkmuziek minder in de belangstelling komen te staan. Bovendien ging de belangstelling van de kerkkoren in de regel meer uit naar de meerstemmige muziek dan naar het Gregoriaans. Hierdoor ontstonden minder fraaie uitvoeringen van het moeilijk te zingen Gregoriaans.

De Schola Cantorum, bestaande uit 8 mannen, heeft zich uitsluitend gespecialiseerd in het zingen van het Gregoriaans om deze oude kerkmuziek optimaal uit te voeren. Hierbij maakt zij gebruik van de gecompliceerde muziek notering volgens de handschriften van Sint-Gallen en Laon. De Schola kan nu op succesvolle jaren terugkijken en concluderen dat zij in haar opzet is geslaagd.

Honderden diensten heeft zij met het Gregoriaans mogen opluisteren. Vele concerten zijn er gegeven en menigmaal doet de KRO omroep een beroep op de Schola voor een radio-uitzending.

De uitvoeringen worden steeds in overeenstemming gebracht met de 'wetenschappelijke' inzichten omtrent het Gregoriaans, van de laatste tientallen jaren. Ook het Gregoriaans ontkwam niet aan de aan de behoefte de muziek zo authentiek mogelijk uit te voeren. Dit betekent dat voor deze muziek de uitvoering in overeenstemming moet zijn met de neumen uit 9e en 10e eeuw.

Deze muziek is overigens ondergeschikt aan de meestal hoog literaire teksten uit de Bijbelverhalen en verhoogt en verhevigt de zeggingskracht van deze tekst door een optimale 'declamatie' vanuit de muziek.

Het Gregoriaans is muziek die door professionals uitgevoerd zou moeten worden. In de middeleeuwen werd het gezongen door cantores. Deze muziek vraagt veel ervaring waarbij de uitvoering soms voorbehouden is aan gespecialiseerde zangers. De Schola bestaat niet uit beroepszangers, maar combineert genoemde elementen wel.